Schoon Gemert-Bakel en Facet

In overleg met de gemeente is besloten om samen te gaan werken met Facet. Een bedrijf dat een plan van aanpak maakt en de gemeente en onze stichting kan oncdersteunen. Als eerste project hebben we het peukenprobleem in het centrum van Gemert gesteld evenals het zwerfafval inclusief de bakken. 

Samenwerking Carnavalstent Gemert

Voor het komende Carnaval gaat Schoon Gemert-Bakel samenwerken met de Carnavalstent op het Ridderplein in Gemert ofwel de Waeverstent. In samenwerking met Mazzel dagbesteding in Gemert wordt een rooster opgesteld. Tevens worden felgekleurde containers geplaatst en beachflags. Mogelijk zorgt dit voor minder afval rondom de tent en aangrenzende straten. 

Hiep hiep hoera, wij zijn genomineerd

Wij zijn in de provincie Noord-Brabant  genomineerd voor de Awards voor Duurzaamheid. JWij staan op de website https://www.awardsvoorduurzaamheid.nl/verkiezing  bij de genomineerden vermeld als Schoon Gemert-Bakel vrijwilligers ruimen zwerfafval en zijn ingedeeld in de categorie A. Opruimen lokaal not for profit. Er zijn geen kosten verbonden aan de deelname. Deze verkiezing wordt georganiseerd om een podium te bieden voor duurzame initiatieven en anderen te inspireren. 
Er is er voor Schoon Gemert-Bakel vrijwilligers ruimen zwerfafval binnen de categorie A. Opruimen lokaal not for profit een Publieksprijs te verdienen voor de beste gemiddelde waardering en een Publieksprijs voor het meeste aantal bevestigde stemmen. Er wordt ook een landelijke Vakjury Award uitgereikt in jullie categorie.
Vanaf 10 oktober kan er gestemd worden via de verkiezingswebsite.

Christien Snijders winnaar Jaarmarkt prijsvraag.

Ook dit jaar was Schoon Gemert-Bakel aanwezig op Gemert Mert. Vorig jaar werd door twee personen het aantal peuken (bahbah) precies goed geraden. Dit jaar ook weer een winnares met precies goed. 839 bierdopkes zaten er in de glazen vaas. Christien Snijders is de gelukkige winnares. Deze week kreeg ze uit handen van onze Helmie een mand met lokale levensmiddelen aangeboden. Christien van harte & tot volgend jaar

Lege flesjes goed voor € 100,-- voor goede doel

Er is een cheque overhandiging geweest van de opbrengst van de lege flesjes van de Gemert City Run. Bijna 700 flesjes leverde € 100,00 op voor Make-A-Wish Nederland. Voor een ziek meisje van 5 jaar (ernstig ziek en zware behandelingen heeft gehad) dat graag prinses wilde worden met vleugels. Dankzij de actie van Schoon Gemert-Bakel ism de Cityrun kunnen we deze kinderwens in vervulling laten gaan. Voorzitter Bert Mickers overhandigd de cheque aan Vera van de Rijt van Make a Wish Nederland. Waar lege flesjes wel niet goed voor zijn en niet in de berm belanden.

Nationale opschoondag 18 maart

Op zaterdag gaan we met z'n allen Nederland schoon maken van zwerfafval. In Gemert-Bakel doen we dat met diverse verenigingen en vele vrijwilligers. In elk kerksorp wordt om 10.00 uur verzameld bij de kerk (in Gemert op het Ridderplein) Om 12.00 uur verzamelen we bij een van de horeca gelegenheden om koffie en een broodje te nuttigen. Heb je zin om mee te doen kom gewoon naar de kerk in een af ander kerkdorp. 

Geslaagde vrijwilligersdag

Op zondag 15 januari werd er een gezellige middag gehouden voor de vrijwilligers van Schoon Gemert-Bakel in het Boerenbondsmuseum in Gemert. Ruim 70 rapers werden ontvangen met koffie met gebak. Daarna kwam er een woordje van dank van de voorzitter Bert Mickers die vervolgens een kort verslag gaf met foto's van afgelopen jaar. Daarna kon men mee doen met de Grote Gemert-Bakel schoon kwis. Er waren leuke prijzen beschikbaar gesteld door o.a. de vlindersafari, Boerenbondsmuseum, Gemert-Bakelse Molenstichting en Rien Mettler. Natuiurlijk allemaal vragen over zwerfafval en zo kon men zichzelf een beetje testen. Na afloop werd een groepsfoto gemaakt, kreeg iedereen een verjaardagskalender van de VVV Gemert-Bakel mee en kon men nog ronddwarelen door het openluchtmuseum.
Meest vervuilde plekken Gemert-Bakel
Uit enquete is gebleken dat de rondwegen en toegangswegen in Gemert-Bakel de meest vervuilde plekken zijn wat zwerfafval betreft. Twee verschillende onderzoeken omdat de belevingswereld voor een vrijwilliger anders is dan van een bewoner. De vrijwilliger is wekelijks, maandelijks of regelmatig op pad en weet zijn of haar plekjes wel te vinden. Een bewoner zal er anders naar kijken en ziet het mogelijk niets eens. Een samengevatte uitslag geeft weer dat de rondwegen en toegangswegen naar de dorpen het meest vervuild zijn. Zowel langs de weg zelf als op de fietspaden, vanuit de auto of vanaf de fiets gegooid. Op de tweede plaats komt Gemert centrum. Er zijn winkeliers en bedrijven die het goed voor elkaar hebben en elke dag vegen cq schoon maken. Maar anderen lappen dat schijnbaar aan hun laars. Nadeel is ook dat bewoners van het centrum hun prullenbak van thuis in de afvalbak deponeren terwijl dit voor prullen is. Op de derde plaats komen de supermarkten.
Project middelbare school Doregraaf Gemert.
Voor de 2 hoogste klassen van de middelbare school Doregraaf in Gemert is het project gestart over verantwoordelijkheid. Een onderdeel daarvan is de zwerfafval overlast in de buurt. Schoon Gemert-Bakel werkt hierin mee om te laten zien wat werkelijk de schade is door zwerfafval. Een perfecte manier om de jeugd te bereiken.
Koningsroute schoon
Koning Willen Alexander en Koningin Maxima zijn op donderdag 15 september op bezoek in Gemert-Bakel. Schoon Gemert-Bakel heeft met een aantal vrijwilligers de koninklijke route ontdaan van zwerfafval. In totaal werden 25 zakken opgehaald van Deurne tot het Boerenbondsmuseum en naar Beek en Donk.
World Cleanup day
Er waren weer vele vrijwilligers bezig om onze gemeente nog mooier te maken. In totaal zo'n 80 mensen haalden 90 volle zakken zwerfafval op terwijl enkele dagen daarvoor al 25 zakken opgehaald waren. De Cleanup day was goed voor 70 zakken. Met grote dank aan alle vrijwilligers.
Geslaagde Jaarmarkt
Tijdens de braderie van Gimmert Mert hadden we een kraam om mensen meer bewust te maken met het zwerfafval probleem. De bezoekers kregen voorlichting, konden meedoen aan een prijsvraag en konden de meest vervuilde plek in onze gemeente aanwijzen. 400 bezoekers namen hieraan deel en vulden een formulier in. De winnaars van het peuken raden waren Francesca de Groot en Lisette Bevers. Zij ontvingen een levensmiddelen pakket twv 100 euro met lokale producten.
Bijna 1000 volgers op Facebook
Schoon Gemert-Bakel heeft in een jaar tijd bijna 1000 volgers op Facebook. Heb jij leuke berichten of foto's voor deze social media stuur dan een bericht naar info@schoongemertbakel.nl

Ook dit jaar was Schoon Gemert-Bakel aanwezig op Gemert Mert. Vorig jaar werd door twee personen het aantal peuken (bahbah) precies goed geraden. Dit jaar ook weer een winnares met precies goed. 839 bierdopkes zaten er in de glazen vaas. Christien Snijders is de gelukkige winnares. Deze week kreeg ze uit handen van onze Helmie een mand met lokale levensmiddelen aangeboden. Christien van harte & tot volgend jaar